Primož in Klemen Ferjan

Primož Ferjan – judo

Poškodoval sem si levo koleno in sicer sem si pretrgal sklepno ovojnico. Dr. Iztok Pilih je med operacijo zbrusil pretrgano ovojnico in ščistil koleno. Operacija je bila 100 % uspešna. Rehabilitacija, ki je sledila je potekala po načrtih, najbolj po zaslugi fizioterapevta Mateja Čeboklja in trenerja Uroša Jelena.

Zelo sem bil zadovoljen z odnosom, strokovnostjo in s celotno ekipo Arthrona
Vesel sem, da smo skupaj odpravili poškodbo in da je moje koleno spet pripravljeno na športne izzive. Veliko mi pomenijo besede dr. Iztoka Piliha, da je moje koleno popolnoma zdravo. Moje koleno je pravzaprav boljše, kot pa pred poškodbo. Normalno treniram in prenašam lahko velike napore.

Klemen Ferjan – judo

Kar težko je vse občutke strniti v nekaj stavkov. Dr. Iztok Pilih je namreč moj rešitelj že vse od leta 2003, ko sem po nekaj neuspelih operacijah kolena s pomočjo družine in prijateljev prišel do stika z njim. Njegova strokovnost, prijaznost in toplina je več kot dovolj da z največjim veseljem vsem, ki jim želim pomagati, priporočim dr. Iztoka Piliha in se ob tem zelo dobro počutim.

Vse faze rehabilitacije so pri Arthronu na vrhunskem nivoju. Operacija je izpeljana neverjetno profesionalno, brez vsake bolečine in brez vsakega strahu. Samozavest in strokovnost cele ekipe je zelo lahko zaznati, kar deluje pomirjajoče in vzbudi močno upanje in zaupanje v uspeh. Rezultat operacije je seveda odličen in v naslednji fazi je izpeljana odlična fizioterapija. Dr. Iztok Pilih pa je vseskozi na voljo za vprašanja, tako fizioterapevtu kot tudi športniku oz. pacientu. Ekipa je na ta način usklajena in napredek viden!

Kmalu se fazi fizioterapije pridrži tudi fenomenalen športno rehabilitacijski trening, podprt z meritvami in testiranji. Dr. Iztok Pilih je resničen vodja, kar pomeni da so na prvem mestu pacienti in njegova ekipa, skozi celoten proces in na koncu pa je on tisti, ki analizira celotno obdobje, radodarno deli še zadnje nasvete ter “izda dovoljenje” za ponovne uspehe v športu. Mnogokrat je športnik v nadaljevanju kariere se uspešnejši, saj je rehabilitacija res celovita in rehabilitacijski trening zajame telo kot funkcionalno celoto.

V mojem primeru je šel dr. Iztok Pilih korak dlje, saj mi je zaradi nenavadne situacije in časovne stiske svetoval zanimivo alternativo operacije križnih kolenskih vezi, saj sem bil v časovni stiski zaradi finalnega dela kvalifikacij za OI Peking in je bilo potrebno rehabilitacijo opraviti v treh mesecih.

Dr. Iztok Pilih je po temeljiti raziskavi predlagal zanimivo možnost rekonstrukcije križnih vezi z uporabo umetnih vezi iz specialnega materiala. Operacija je uspela, ravno tako rehabilitacija in trening. Po preteku treh mesecev sem začel tekmovati in do danes, 16 mesecev po operaciji, nisem imel s kolenom nobenih težav. Redno tekmujem in se pospešeno pripravljam na nove izzive!

Moja izjavo za medije marca 2008: »S težkim srcem se poslavljam od Olimpijskih iger, saj mi po operaciji križnih kolenskih vezi pred dobrimi štirimi meseci ni uspelo priti v pravo formo. Kljub temu sem na zadnji tekmi svetovnega pokala končno »začutil« judo, a Sedej je z odličnimi uvrstitvami bil že predaleč. Dr. Iztok Pilih in njegova strokovna ekipa so opravili fenomenalno delo in s kolenom kljub polnim obremenitvam ni nobenih težav, a narave se pač ne da ugnati in v borbenem smislu po tej daljši odsotnosti še zdaleč nisem bil na nivoju lanske pomladi, ko sem za las zgrešil Evropsko medaljo.«

Forma je prišla kakšen mesec, dva po izjavi, kar je še vedno 4 – 5 mesecev hitreje, kot po tradicionalni metodi. Uspeh v tem primeru pa je tudi dejstvo, da sem po dobrih treh mesecih samozavestno tekmoval na najvišji ravni juda.