Matične celice

Zdravljenje s koncentriranimi matičnimi celicami je najnovejša oblika regenerativnega zdravljena. Pri njej pridobimo koncentrirane matične celice iz kostnega mozga ali iz podkožnega maščevja pacienta.

Matične celice so celice, ki so se sposobne razviti v katerokoli vrsto celic in s tem nadomestiti okvarjene ali poškodovane celice. Uporabljamo jih predvsem za zdravljenje obrabnih (degenerativnih) bolezni in popoškodbenih stanj sklepov in drugih delov telesa.

Matične celice najpogosteje injiciramo v sklepe (lahko tudi v druge dele telesa), na posebnih nosilcih pa jih uporabljamo tudi za prekrivanje defektov (manjkajočega) sklepnega hrustanca.

Matične celice imajo podobno, kot plazma bogata s trombociti, regenerativno in protivnetno delovanje. Regenerativno delovanje pomeni, da stimulirajo procese popravljanja in obnove tkiv, tako, da nadomestijo okvarjene ali poškodovane celice. Protivnetno delovanje (zmanjšanje vnetnih znakov: bolečine, otekline, rdečine, toplote in motene funkcije) je močnejše, kot pri plazmi bogati s trombociti in tudi dlje časa traja (plazma bogata s trombociti 1 do 2 leti, matične celice več kot 3 leta).

Zdravljenje z matičnimi celicami praviloma zaključimo z injekcijami hialuronske kisline.

Na naši kliniki zdravimo s 3-mi različnimi metodami:

  1. Matične celice iz kostnega mozga – metoda podjetja RegenLab
  2. Matične celice iz kostnega mozga – metoda podjetja Educell
  3. Matične celice iz podkožnega maščevja – metoda podjetja Educell