Operativni posegi

Opravljamo operativne posege sklepov, kosti in mišic.

Za operativni poseg se odločimo, ko z neoperativnimi metodami zdravljenja ne moremo odpraviti težav ali jih vsaj zmanjšati na znosno stopnjo. Pri tem uporabljamo predvsem minimalno invazivne – artroskopske (ali endoskopske) operativne tehnike, pri katerih skozi majhne, običajno pol centimetra dolge reze, vstopamo v sklepe ali v druge dele telesa.

Opravljamo tudi odprte operativne posege na površini sklepov in na drugih delih telesa, kjer pristopimo do poškodovanih struktur skozi večje reze.

Z operativni posegi oskrbimo okvaro ali poškodbo in s tem pomagamo povrniti sklep ali drug del telesa v normalno delovanje.

Posebno skrb namenjamo načrtovanju operativnega posega, pripravi nanj in rehabilitaciji po njem.

Vrste operativnih posegov v Kliniki Arthron

  1. Artroskopske operacije (artroskopije) – minimalno invazivne operacije sklepov
  2. Odprte operacije kosti, sklepov in mišic
  3. Endoskopske operacije drugih delov mišično okostnega sistema – minimalno invazivne operacije mišic, podkožja.

Artroskopske operacije – artroskopije

Artroskopija je operativni poseg, ki omogoča zdravljenje okvar in poškodb sklepov skozi majhne, običajno pol centimetra dolge reze s pomočjo video sistema in posebej prilagojenih inštrumentov.

Artroskopija je minimalno invaziven poseg in jo uporabimo pri poškodbah in okvarah:

  1. Kolena
  2. Rame
  3. Gležnja
  4. Komolca

Vprašanja pacienta – artroskopija kolena

V: Čez dober mesec dni sem naročen na artroskopijo kolena. Zdravnik mi je rekel, da je meniskus ukleščen in bo mogoče treba tudi posegati v križne vezi. Zanima me, kako izgleda operacija in koliko časa rehabilitacija da bi lahko spet normalno športal. (nogomet, tek…)

O: Strgan (tudi vkleščen) meniskus se lahko odstrani (delna odstranitev meniskusa) ali pa zašije (popravilo meniskusa). V obeh primerih je operacija artroskopska, skozi pribl. 1/2 cm reze v sprednjem delu kolena, v primeru popravila meniskusa pa je pogosto potreben dodaten rez na strani, kjer je poškodovan meniskus. V primeru hkratne rekonstrukcije (nadomestitve) sprednje križne vezi je potreben še rez, skozi katerega se pridobi tkivo, s katerim se nato nadomesti vez. V primeru delne odstranitve meniskusa traja rehabilitacija od 3 tednov do 3 mesecev, v primeru popravila meniskusa in/ali nadomestitve sprednje križne vezi pa 4 do 9 mesecev.

Odprte operacije kosti, sklepov in mišic

Pri odrtih operacijah kosti, sklepov in mišic pristopamo do poškodovanih in okvarjenih struktur skozi večje reze, kadar ti niso dostopni z minimalno invazivnimi tehnikami. S takšnimi operacijami zdravimo zlome kosti (osteosinteza (učvrstitev) kostnih odlomkov s ploščicami, vijaki, žicami in/ali kostnimi šivi), poškodbe in okvare izvensklepnih vezi, kit in mišic. Izvajamo tudi odstranjevanje ostosintetskega materiala (ploščic, vijakov, žic …).

Endoskopske operacije drugih delov mišično okostnega sistema

Pri odstranjevanju krvi ali njenih razgradnih oblik iz podkožja in mišic, lahko pogosto uporabimo minimalno invaziven način zdravljenja – video sistem in prilagojene inštrumente skozi majhne, običajno pol centimetra dolge reze.