Trombocitna plazma

Trombocitna plazma = plazma bogata s trombociti = Platelet Rich Plasma = PRP je pripravek iz krvi pacienta, pri katerem s posebnim postopkom centrifugiranja odstranimo bela in rdeča krvna telesca. Tako dobimo raztopino najmanjših krvnih telesc – krvnih ploščič ali trombocitov.

Trombociti vsebujejo številne dejavnike (faktorje), ki imajo regenerativno in protivnetno delovanje. Regenerativno delovanje pomeni, da stimulirajo procese popravljanje in obnove tkiv. Protivnetno delovanje pomeni, da zmanjšujejo vnetje in s tem tudi vnetne znake: bolečino, oteklino, rdečino, toploto in moteno funkcijo.

Plazmo bogato s trombociti injiciramo v obolele/poškodovane sklepe in/ali druge dele telesa, pogosto pod ultrazvočno kontrolo.

Za pripravo plazme bogate s trombociti uporabljamo sistem vodilnega švicarskega podjetja na področju regenerativne medicine – podjetja RegenLab.

Podobno, a močnejše in dolgotrajnejše, delovanje od plazme bogate s trombociti, imajo matične celice. Zdravljenje s plazmo bogato s trombociti in/ali matičnimi celicami običajno zaključimo z injekcijami hialuronske kisline.