Poškodbe mišic – kakšne so in kako si pri njih pomagamo

Mišične poškodbe so najpogosteje posledica preobremenitvenih sindromov, ki nastajajo postopoma in jih v začetnih fazah sploh ne zaznamo. Delimo jih v različne stopnje, pri čemer priporočamo tudi različne oblike zdravljenja.

V telesu imamo več kot 300 posameznih mišic, ki našim sklepom omogočajo, da se gibljejo in našemu telesu dajejo obliko. Če mišice pravilno raztezamo in krepimo nam služijo z optimalno močjo, vzdržljivostjo in fleksibilnostjo.

V nasprotnem primeru se poveča možnost poškodb mišic. Mišica je lahko poškodovana na štirih nivojih:

 • Telesu mišice,
 • Prehodu mišice v tetivo,
 • Tetivi,
 • Narastišču tetitve na kost.

Mišične poškodbe delimo na tri stopnje.

V primeru prve stopnje, govorimo o nategu mišice, pri čemer je poškodovanih manj kot 5 % mišičnih vlaken. Pojavi se bolečina, z majhno izgubo mišične moči in obsega gibljivosti.

V primeru druge stopnje, govorimo o delni prekinitvi mišičnih vlaken, pri čemer kontrakcija poškodovane mišice povzroči bolečino, v mišici se ponavadi tipa defekt (prekinitev) mišice.

V primeru tretje stopnje, govorimo o popolni prekinitvi mišičnih vlaken, pri čemer mišice ni mogoče napeti oz. izvesti kontrakcijo. Takšne poškodbe zahtevajo operativno zdravljenje.

Vzroki za nastanek mišičnih poškodb

V športu so mišične poškodbe najpogosteje posledica preobremenitvenih sindromov, ki nastajajo postopoma in jih v začetnih fazah sploh ne zaznamo in tako ne moremo z gotovostjo opredeliti njihovega časa in vzroka nastanka.

Pri preobremenitvenih sindromih gre za seštevek manjših športnih poškodb, ki nastanejo kot posledica pogostih, ponavljajočih se intenzivnih obremenitev na nekem delu gibalnega sistema, ki povzročijo najprej vnetni proces, zaradi NE-zdravljenja ali nepravilnega zdravljenja vnetnega procesa pa pride posledično do mišičnih poškodb.

Vzroki za nastanek mišičnih poškodb so:

 • Neprimerna dolžina mišičnih vlaken,
 • Mišično neravnotežje,
 • Slaba mišična moč in vzdržljivost posameznih mišičnih skupin,
 • Neprimerno in nezadostno ogrevanje pred športnimi aktivnostmi.

Primarno zdravljenje mišičnih poškodb

Pri poškodbah mišic se priporoča princip RICE:

 • (R- rest (počitek),
 • I – ice (hlajenje z ledom),
 • C – compression (kompresija z namenom preprečiti dodatno zatekanje oz. izgubo krvi)
 • E – elevation (dvig poškodovane okončine z namenom zmanjšati oteklino);

Priporoča se lokalno in sistemsko protivnetno zdravljenje. Lokalno protivnetno zdravljenje vključuje elektroterapijo, sistemsko protivnetno zdravljenje pa vključuje uporabo zdravil za zmanjšanje bolečine in znakov vnetja.

V naslednji fazi zdravljenja je potrebno poskrbeti za vzpostavitev normalnega obsega gibljivosti poškodovane okončine in mišico primerno okrepiti.

Zdravljenje mišičnih poškodb 1. in 2. stopnje lahko traja od desetih dni do treh tednov, zdravljenje mišičnih poškodb 3. stopnje pa lahko traja tudi do 8 mesecev.

Možnost za nastanek mišičnih poškodb lahko zmanjšamo s pravilnim ogrevanjem in raztezanjem posameznih mišičnih skupin, z rednim izvajanjem vaj za pridobivanje in vzdrževanje primerne mišične moči in vzdržljivosti mišic in pravočasnim in pravilnem zdravljenjem preobremenitvenih sindromov.

Avtor: Arthron – KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE