Golfistični komolec

Golfistični komolec je posledica preobremenitve mišic podlahti, ki povzročijo vnetni proces in bolečino na notranjem (medialnem) področju komolčnega sklepa. V primeru golfističnega komolca govorimo o tendinitisu (vnetju tetiv).

Tetitva je del mišice, ki se pripenja na kost in ker se mišice podlahti pripenjajo na kostni izrastek imenovan epikondil, se golfistični komolec medicinsko imenujemo – medialni epikondilitis.

Vzroki za nastanek golfističnega komolca so različni. Najpogosteje je vzrok v preobremenitvi (preobremenitveni sindrom), ki nastane kot posledica ponavljajočih se aktivnosti, pri čemer se bolečina stopnjuje. Nihče ni »nedovzeten« za to vrsto poškodbe, se pa najpogosteje pojavlja pri golfistih na začetku sezone oziroma takrat, kadar je intenziteta in trajanje igranja golfa povečano.

Znaki golfističnega komolca

Znaki golfističnega komolca so:

  • Bolečina in občutljivost na notranji strani komolca, ki se poveča ob krčenju zapestja.
  • Bolečina se lahko razširi po celotnem področju podlahti.
  • Bolečina se lahko pojavi že ob dvigu lahkih predmetov (npr. skodelice kave).
  • Omejena gibljivost komolčnega sklepa predvsem v smeri iztegnitve komolca.
  • Bolečina običajno traja od 6 do 12 tednov; občutek nelagodja lahko traja še naslednjih 3 tednov do tudi nekaj let (predvsem v primeru nepravočasnega in nepravilnega zdravljenja).

Zdravljenje golfističnega komolca

V večini primerov je za uspešno zdravljenje potreben le počitek in pravilna rehabilitacija. Neoperativno zdravljenje je tako razdeljeno na 2 fazi.

V prvi fazi se priporoča počitek (prenehanje z aktivnostmi, ki povzročajo vnetni proces in bolečino v predelu komolca) in po presoji zdravnika nesteroidna protivnetna zdravila in/ali injekcija kortikosteroidov.

Druga faza pa vključuje individualno – voden rehabilitacijski program, ki obsega vaje / tehnike za dosego polne gibljivosti komolčnega sklepa, ciljan trening mišične moči in vzdržljivosti mišic podlahti in športno-specifični trening, z možnostjo vplivanja na spremembo tehnike igranja.

Zdravljenje golfističnega komolca je le redko operativno. Priporoča se le v primerih, kadar tudi po 6 mesecih neoperativnega zdravljenja ni izboljšanja, ter sta še vedno prisotna vnetje in bolečina v področju komolčnega sklepa.

Avtor: Arthron – KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE