Poškodbe prednje križne vezi

Prednja križna vez je poškodovana pogosteje kot ostale kolenske vezi. Poškodbe prednje križne vezi so ene izmed najpogostejših športnih poškodb in športnice si prednjo križno vez poškodujejo pogosteje kot športniki.

Prednja križna vez skupaj z zadnjo križno vezjo, notranjo ter zunanjo stransko vezjo predstavlja osnovno strukturo ligamentarnega aparata kolenskega sklepa, ki je pomemben za biomehaniko sklepa.

Vezi namreč usmerjajo in vodijo gibanje kolena. Prednja križna vez ima izredno pomembno vlogo pri stabilizaciji kolenskega sklepa, saj preprečuje drsenje golenice navzpred in preprečuje preveliko zunanjo rotacijo.

Kaj je poškodba prednje križne vezi

Prednja križna vez je poškodovana pogosteje kot ostale kolenske vezi. Poškodbe prednje križne vezi so ene izmed najpogostejših športnih poškodb in športnice si prednjo križno vez poškodujejo pogosteje kot športniki.

Pri poškodbah vezi ločimo različne stopnje poškodbe vezi.

V primeru prve stopnje so vezi raztegnjene in v večini primerov ostanejo nepoškodovane. Pri pregledu se ugotovi občutljivost za pritisk. Koleno je v primeru poškodbe prve stopnje stabilno.

Pri drugi stopnji se pojavi krvavitev različnih razsežnosti glede na število pretrganih vlaken. Stabilnost kolenskega sklepa je v večini primerov ohranjena.

Pri tretji stopnji poškodbe so vezi popolnoma raztrgane. Izgubljena je funkcija vezi in kolenski sklep je nestabilen.

Kako nastane poškodba prednje križne vezi

Prednja križna vez je najpogosteje poškodovana kadar gre za zvin kolenskega sklepa. Pri ugotavljanju poškodbe je izredno pomembno, da poškodovanec pove mehanizem poškodbe, kdaj se je pojavila oteklina in ali je že prej imel kakšno poškodbo istega kolena.

Najpogosteje poškodovanci pri poškodbah kolenskih vezi še posebej prednje križne vezi, navajajo, da so občutili nekak pok oziroma raztrganje ali pretrganje in da se imeli občutek kot da se je koleno hotelo izpahniti oziroma da se je izpahnilo.

Zdravljenje poškodovane križne vezi

Zdravljenje (operativno ali ne-operativno) je odvisno od stopnje poškodbe vezi. Poškodbe prve in druge stopnje se običajno zdravijo ne-operativno, s počitkom, krioterapijo (terapija z ledom) in s ciljano mišično rehabilitacijo.

Kadar gre za poškodbo tretje stopnje (popolno pretrganje prednje križne vezi) je zdravljenje operativno. Napravi se rekonstrukcija prednje križne vezi.

Obstajajo različne tehnike rekonstrukcije prednje križne vezi. V primeru aktivnih športnikov se pogosto tudi poškodbe prve in druge stopnje zdravi z operativnim zdravljenjem.

Po operativnem posegu je ključnega pomena vodena rehabilitacija, ki je v prvi fazi usmerjena v vzpostavitev pravilne biomehanike kolenskega sklepa in dosego pravilne mišične aktivnosti sprednje in zadnje stegenske mišice. Druga faza rehabilitacije je usmerjena v mišično rehabilitacijo, ki vključuje trening mišične moči in vzdržljivosti, trening živčno-mišične kontrole, pliometrični trening in funkcionalni trening.

Rehabilitacija traja 6 mesecev.

Nevarnosti nezdravljene poškodbe prednje križne

Nepravilno in nepravočasno zdravljenje poškodbe prednje križne vezi imajo usodne posledice, ki lahko vodijo v poškodbe sklepnega hrustanca in drugih struktur kolenskega sklepa.

Da pa bi bilo nepravilno in nepravočasnih zdravljenih poškodb prednjih križnih vezi čim manj je ključnega pomena, da se pri vsakem zvinu kolenskega sklepa, pa naj bo še tako »nepomemben« ugotovi katere strukture kolenskega sklepa so bile poškodovane in se le te tudi primerno zdravi.

Avtor: Arthron – KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE