Matjaž Ferarič

Najbrž sem kar nekakšen poseben pacient – športnik, dr. Piliha. Aktivnih športnikov, s statusom športnika mednarodnega razreda pri 47 letih najbrž ni veliko.

Jadralno padalstvo je šport, ki dopušča, da z rednim treningom in disciplino in seveda z vsemi izkušnjami in občutkom, ki se v vseh letih naberejo, še vedno enakovredno konkuriram najboljšim na svetu. Kljub vsemu pa zahteva zdravega športnika, ki lahko »trdno stoji na nogah«, še posebej v disciplini natančno pristajanje.

Po nekaj obiskih pri drugih zdravnikih, ko nisem dobil zadovoljivega odgovora za svoje nestabilno koleno, ki me je že nekajkrat izdalo v nepravem trenutku, sem se prve dni aprila 2008 oglasil v njegovi ordinaciji v Mariboru. Kljub temu, da je ura že bila pozna in za njim dolg deloven dan, je bilo zanj moje koleno najpomembnejše in mu je posvetil več časa, kot vsi zdravniki do tedaj skupaj. Kljub njegovi oceni, da je operacija križne vezi nujna in s tem najbrž končana moja tekmovalna sezona, sem od tam odhajal srečen, kot, da je vse že za mano. Operacija je sledila čez deset dni in nato intenzivno okrevanje. Ves čas operacije, pri kontrolnih obiskih, na rehabilitaciji pod nadzorom Katje v Zrečah, pa nasvetih Renate, sem resnično imel občutek, da zame skrbi ekipa, ki naredi vse, da bo končni rezultat najboljši mogoč. Odnos osebja s katerim sem imel stike, je bil vedno tako domač in hkrati profesionalen, da sem lahko resnično le izpolnjeval zadane naloge in z veseljem opazoval viden napredek.

Rezultat vsega tega je bil odlično okrevanje in presenetljiv nastop na Evropskem prvenstvu še v isti sezoni.

Čeprav se zavedam da za vsako zmago stoji tudi nekaj sreče, sem prepričan, da je na tem enotedenskem tekmovanju za zmago v posamični konkurenci, ki sem jo res presenetljivo osvojil, po takšni operaciji, v največji meri stala zdravniška ekipa Dr. Iztoka Piliha in šele nato moja malenkost. Neizmerno sem jim bil hvaležen in še vedno sem jim. V mojem življenju in športni karieri so pustili sled, ki se je ne da izbrisati. Brez blefiranja, po vsaki zmagi ali dobrem rezultatu, je kratka misel vedno namenjena tudi njim.