Matjaž Ferarič

Sezono 2011 je zaznamovalo veliko tekem svetovnega pokala, pa slabo vreme na svetovnem prvenstvu in kljub močnemu pritisku tekmovalcev iz ostalih držav, smo Slovenci obdržali vodilno vlogo.  

 

Vse večje število tekmovalcev iz Azije narekuje tudi vse več tekem v teh državah. Sezona se je začela že februarja in trajala do konca septembra. V glavnem so bili trije sklopi tekmovanj, na katerih sem tudi sam nastopil.

 

Državno prvenstvo 2011

Prve dni februarja smo, kot že nekaj zadnjih let izvedli državno prvenstvo. Ta čas se na primorskem da že kar lepo leteti, našo disciplino pa tako ne moti tudi malo hladnejše vreme.

Naše državno prvenstvo je zelo zanimivo tudi za tujce, saj vedno prinaša tudi veliko točk za svetovno lestvico in ker je to eno prvih tekmovanj v novi sezoni, je vrhunska udeležba zagotovljena.

Kljub vsem naslovom v svetovnem merilu, mi še zmeraj zmaga na domačem državnem prvenstvu veliko pomeni in je tudi dobra vzpodbuda za novo sezono. Tokrat sem si jo priboril z zadnjim šestim letom, ki je bil v čisti center in vodeči vseh petih serijah je moral priznati poraz. 

 

Svetovno prvenstvo - Češka 2011

Svetovno prvenstvo ni bilo rekordno po številu udeležencev, rekordno pa je bilo po izredno slabem vremenu in malo tekmovalnih dneh.

V sedmih tekmovalnih dneh smo opravili le štiri serije in mnogi favoriti smo ostali brez uvrstitev, ki bi zadovoljile naše želje. Ena moja napaka je bila dovolj le za 22. mesto, v ekipni tekmi, pa smo po ogorčenem boju s Kitajci ponovno osvojili naslov svetovnih prvakov. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svetovni pokal

Tekmovanje sem začel malce zadržano, vendar kljub uvrstitvam ne na sam vrh, sem ves čas držal stik z najboljšimi v skupnem seštevku. V drugem delu sem se redno uvrščal na stopničke, a je končno zmago kljub temu potrdila šele zadnja tekma. Posamične tekme pa so izgledale takole:

Trakai (LITVA) – 6. mesto;   Stubai (AVSTRIJA) – 2. mesto;   Vršac (SRBIJA) – 10. mesto;  Puncak (INDONEZIJA) – 1. mesto;   … (MALEZIJA) – 3. mesto in Wasserkuppe (NEMČIJA) – 2. mesto.

Skupno torej prepričljiva zmaga z 38 cm po 29 serijah (med 236 tekmovalci iz 27 držav).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Načrti za tekmovalno sezono 2012

Glede na dolgo sezoo, bo potrebno še mnogo več kondicijskih priprav in trening letov, da se bodo lažje vzdržali vsi pritiski tekem.

V letu 2012 bodo najpomembnejše tekme:

  •      Državno prvenstvo – Nova Gorica,
  • Svetovni pokal – Indonezija, Malezija, Črna gora, Albanija, Kitajska, Nemčija in Avstrija,
  • Evropsko prvenstvo – Makedonija,
  • Predsvetovno prvenstvo – Bolivija.

 

Naj se Vam še enkrat zahvalim tudi za Vaš prispevek, brez katerega bi prav gotovo mnogo težje dosegal uspehe. Prav tako upam, da je sodelovanje potekalo v obojestransko zadovoljstvo in da ga bo mogoče podaljšati tudi v prihodnje.